zondag 20 maart 2011

1.000 doden en gewonden dit jaar door geweld in Oost-Afghaanse provincie Nangarhar

Gewelddadigheden eisten het afgelopen Afghaanse jaar in de oostelijke grensprovincie Nangarhar een hoge tol. Bij 157 geweldsincidenten, waaronder 11 zelfmoordaanslagen, vielen ruim 1.000 doden en gewonden.

Dat meldt het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok. Onder de dodelijke slachtoffers zijn de districtshoofden van Gushta en Surkhrod.

Onder de doden zijn 193 burgers en leden van Afghaanse veiligheidsdiensten. Door aanvallen van opstandelingen vielen 331 gewonden.

De gezamenlijke Afghaanse en buitenlandse strijdkrachten doodden 224 opstandelingen en verwondden 277 anderen.

In het afgelopen jaar werden 38 raketaanvallen en 79 explosies geteld in de provincie, waarvan wordt gedacht dat die relatief vreedzaam is. Daarnaast waren er gevechten tussen stammen over land en vuurgevechten tussen regeringstroepen en opstandelingen.

Afghaanse en buitenlandse troepen voerden 52 operaties uit in de provincie om de drugssmokkel aan te pakken en wapens in beslag te nemen.

De meest dodelijke acties waren twee zelfmoordaanslagen op het vliegveld van de provinciehoofdstad Jalalabad, twee op de Behsud Brug en een gecompliceerde zelfmoordaanval op de Kabul Bank.

Opstandelingen vernietigden 41 tankwagens en vrachtwagens die op weg waren naar de Afghaanse hoofdstad Kabul via de grensovergang bij Torkham met Pakistan.

Twintig keer staken Pakistaanse troepen de grens over waardoor duizenden families het district Gushta ontvluchtten..

De telling is gebaseerd op nieuwsverslagen. Het Afghaanse jaar 1389 liep van 21 maart 2010 tot 20 maart 2011.

Deskundigen verwachten dat het komende jaar nog meer geweld zal brengen voor de provincie.