maandag 27 februari 2012

9 doden bij zelfmoordaanslag op vliegveld Jalalabad in oosten Afghanistan

Bij een aanslag op de luchthaven van Jalalabad, de hoofdstad van de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar, zijn maandag zeker 9 mensen om het leven gekomen. Er vielen 21 gewonden.

Dat heeft de woordvoerder van de gouverneur van de provincie Nangarhar gezegd. Een zelfmoordaanvaller bracht zijn bomauto tot ontploffing bij de ingang van het vliegveld, dat ligt aan de hoofdweg van Torkham naar Jalalabad.

Het nieuwsagentschap Pajhwok bericht dat 6 Afghaanse burgers, twee Afghaanse bewakers van het vliegveld en een soldaat van het Afghaanse leger (Afghan National Army/ANA) bij de explosie om het leven zijn gekomen, aldus de plaatsvervangend zommandnat van de politie.

TOLO News maakt melding van minstens 9 dode burgers en 21 gewonden. Onder de gewonden zijn twee Afghaanse soldaten en een beveiliger van een particulier bedrijf.

De Taliban hebben volgens Pajhwok de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, en beweerd dat er tientallen Amerikaanse en Afghaanse soldaten bij om het leven kwamen.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid zei dat de aanslag werd uitgevoerd als vergelding voor de ontheiliging van de Koran door Amerikaanse troepen op de luchtmachtbasis van Bagram.

De Taliban staan erom bekend dat ze het aantal slachtoffers dat ze onder hun tegenstanders maken overdrijven.

Bij hun aanvallen vallen ook vooral veel burgerslachtoffers.

In Afghanistan vinden al een week lang demonstraties plaats tegen de verbranding van een aantal Korans op de Amerikaanse basis in Bagram.