zondag 15 april 2012

7 militanten en 3 burgers gedood bij zelfmoordaanval op VS-basis in Jalalabad

Bij een aanval van opstandelingen op de Amerikaanse luchtmachtbasis bij Jalalabad, de hoofdstad van de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar, zijn zondag zeven aanvallers en drie burgers omgekomen. Vier burgers liepen verwondingen op.

De BBC bericht dat volgens de politie bij de zelfmoordaanval in Jalalabad 7 opstandelingen werden gedood. Vier burgers raakten gewond.

Het persagentschap Pajhwok heeft intussen gemeld dat bij de aanval ook 3 burgers om het leven kwamen.

Vier aanvallers raakten gewond.

"Seven suicide attackers and three civilians were killed and four others attackers wounded after the insurgents launched coordinated assaults on the Jalalabad airport and the US-led provincial reconstruction team (PRT) compound."

Vier opstandelingen waren volgens de politie gekleed in burqa’s en vrouwenkleding. Ze werden doodgeschoten terwijl ze de aanval uitvoerden.

Het persagentschap Pajhwok bericht dat vier bomaanvallers hun met explosieven geladen voertuigen dicht bij het PRT tot ontploffing brachten.

Twee andere bomaanvallers werden door de politie doodgeschoten, zo vertelde Ahmad Zia Abdulzai, de woordvoerder van de gouverneur. Een zevende rebel bezweek aan zijn verwondingen.

De International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO zei volgens Pajhwok dat drie raketten werden afgevuurd op het vliegveld. Hierbij vielen geen slachtoffers.

Maar Niamatullah Noorzai, het bestuurshoofd van het district Behsud waar het vliegveld en het PRT liggen, zei dat drie aanvallers en evenveel burgers werden gedood en twee mensen gewond raakten.

Zondag vielen opstandelingen verschillende doelwitten aan in Afghanistan.

In Kabul kwamen regeringsgebouwen en faciliteiten van de International Security Assistance Force van de NAVO onder vuur te liggen.

In Gardez, de hoofdstad van de provincie Paktia in het oosten van Afghanistan, vielen militanten de politieacademie aan.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist en gezegd dat dit de start markeert van hun voorjaarsoffensief.

Zie ook:
Aanval op ambassadewijk Kabul en NAVO-ISAF-faciliteiten
Aanval op politieacademie in Gardez in Oost-Afghaanse provincie Paktia
Vier militanten gedood bij aanval op regeringsgebouwen en NAVO in Logar